MAR I MUNTANYA
I ara sí que sí, donem la benvinguda al nou curs 2019 – 2020 amb un joc per treballar el vocabulari sobre, possiblement, les vacances que han passat els nens i nenes amb les seves famílies! I és que segurament molts d’ells i elles han anat a la platja i/o a la muntanya i han pogut gaudir amb les seves famílies i amics.
PROPOSTA DIDÀCTICA
TÍTOL: MAR O MUNTANYA?
INTRODUCCIÓ:
Molt possiblement durant aquestes vacances els nens i nenes han pogut gaudir de l’estiu jugant amb les onades del mar, menjant gelats, corrent pels camps, veient vaques i ovelles…i un llarg etcètera de moments únics i inigualables. És per aquest motiu que avui us porto diferents jocs relacionats tots amb el vocabulari més usual que podem utilitza durant les vacances d’estiu: el mar i la muntanya.
Per treballar amb aquest material només cal que us descarregueu el PDF adjunt que trobareu a l’apartat de “material”. Per a iniciar la descarrega només cal que cliqueu on posa “AQUÍ”. Veureu que aquest material està tant amb llengua catalana com castellà.
*Tots els pictogrames que he utilitzat els he descarregat des de la pàgina web d’arasaac.
MATERIAL:
- PDF vocabulari mar i muntanya CATALÀ clicar AQUÍ
- PDF vocabulari mar i muntanya CASTELLÀ clicar AQUÍ
- Llapis
- Goma
- Pega de barra
- Tisores
- Fitxes o gomets de diferents colors
JOCS DIDÀCTICS:
- Reconeixement del vocabulari i classificació
Abans de començar els jocs ens hem d’assegurar que els nens i les nenes coneixen totes les paraules relacionades amb l’estiu. Així que posarem totes les imatges sobre la taula i les anirem descobrint. Podem parlar d’elles, descriure-les, explicar si ens agraden o no, si durant aquest estiu les han utilitzat o les han vist…
Un cop treballades aquestes paraules les classificarem segons si les podem trobar al mar o bé a la muntanya. Ens haurem de fixar bé ja que algunes imatges segur que les podem trobar tant al mar com a la muntanya!
- Endevina endevinalla!
Els hi presentarem la següent taula (aquesta serà la nostra “taula base”) i observarem com estan posats els diferents elements. Veurem que a la mateixa taula hi ha lletres i números.
Un cop tots i totes hem vist la taula farem parelles i jugarem al joc d’endevinar. Un dels alumnes, sense que l’altre ho vegi, escollirà tres elements de la taula i els amagarà. El seu company ha d’endevinar quines són les imatges que ha escollit el seu amic a mesura que li va fent preguntes. D’aquesta manera treballarem el llenguatge oral, la descripció de l’objecte, el vocabulari del mar i la muntanya…
és un animal...té ales...té molts colors...vola...viu als camps...què és?
- A5! C3! E2!…quin pictograma hi ha?
Amb aquesta activitat aprendrem a llegir la taula, utilitzant els números i les lletres. Els hi donarem a cada alumne la taula amb les imatges del mar i la muntanya i una altra gràfica buida. En aquesta gràfica hi haurà una lletra i un número junts. L’alumne haurà de buscar les coordenades dins la taula per trobar la imatge.
quina imatge hi ha al quadrat A5?
al quadrat AE hi ha una petxina!
- Treballem la lectoescriptura
Hem treballat el reconeixement de les imatges i la seva descripció però encara no ens hem endinsat a la lectoescriptura! Així que escriurem el nom de cada una de les imatges a la taula anterior.
- on està un pictograma en concret dins la taula?
Ara el treball que farem és a l’inrevés! Els hi donarem a cada un dels alumnes una taula amb unes imatges. L’alumne haurà de buscar, dins la taula principal, on es troba la imatge i escriure la lletra i el número.
on està la síndria?
està a la C4
- Juguem als jocs dels vaixells!
Aquest joc està inspirat en el popular joc “hundir la flota”. Treballarem per parelles:
- Al jugador 1 li donarem la taula base (on apareixen tots els pictogrames) i 5 fitxes de un color determinat (en aquest cas, taronja)
- Al jugador 2 li donarem la mateixa taula però buida (sense imatges), 5 fitxes d’un color determinat (en aquest cas verdes) i forces fitxes de color vermell.
El jugador 1 escollirà 5 elements de la taula base i hi posarà una fitxa a sobre de cada imatge.
L’objectiu principal és que el jugador 2 endevini on estan col·locades cada una de les fitxes que ha escollit el jugador 1. Haurà d’endevinar-ho preguntant al jugador 1 per la LLETRA i el NÚMERO de la taula (llegint coordenades). Si endevina la coordenada posarà la fitxa de color verd. Si no l’encerta posarà una fitxa de color vermell.
Exemple:
Com podeu veure, a través d’un mateix material hem pogut fer diferents activitats relacionades amb l’estiu i el vocabulari del mar i de la muntanya. Espero que us hagi agradat i que us hagi inspirat! Ens veiem la setmana que ve amb més idees i espero que tots i totes tingueu una bona entrada de curs!
Moltes gràcies pel recurs, podrem treballar moltes competències juntes en una mateixa proposta!
La setmana que ve la posarem a la pràctica!
HOla Eli, moltes gràcies a tu pel teu comentari! Espero que la posada en pràctica vagi molt bé! Una abraçada!