CLASSIFIQUEM LES PETXINES

L’estiu és un dels millors moments per jugar i passar-s’ho bé però…i si a més de passar-nos-ho tant bé també seguim aprenent i descobrint? Durant aquest juliol us portaré diferents activitats ben senzilles i simples que podem fer amb un dels elements naturals que trobem a la platja: les petxines!

 

PROPOSTA DIDÀCTICA

TÍTOL: CLASSIFIQUEM LES PETXINES

INTRODUCCIÓ:

Les petxines són petits tresors que trobem a l’estiu a la platja i que ens serviran com a base de les activitats que us proposaré durant aquest mes de juliol. Podem trobar petxines de diferents colors (blanques, marrons, a taquetes…), de diferents mides (grans, petites, mitjanes…) i de diferents textures (rugoses, suaus…)…La riquesa està en la varietat del mateix element!

Avui, per ser la primera activitat, treballarem les matemàtiques a partir de l’observació, la classificació i la numeració! Esteu preparats? Doncs comencem!

OBJECTIUS:

 • Treballar la motricitat fina
 • Aprendre a classificar segons les característiques naturals de la petxina: color, forma, textura.
 • Treballar i entendre el concepte de quantitat
 • Fer ús del llenguatge matemàtic a través del joc
 • Desenvolupar la observació atenta de l’infant
 • Augmentar l’atenció i la concentració a través del joc matemàtic

 

MATERIALS:

 • Petxines de diferents textures, mides i colors
 • Números de fusta

 

DESCRIPCIÓ DE L’ACTIVITAT:

Durant l’estiu molta gent va a la platja a refrescar-se al mar i aquest és un bon moment per jugar a buscar petxines de diferents mides, colors i textures i fer una gran recol·lecta! Mentre juguem a buscar petxines a la sorra treballem amb els més petits la observació i atenció directa i la motricitat fina (ningú ha dit que sigui fàcil agafar les petxines de la sorra!).

Un cop tingueu les petxines a casa les podeu netejar bé, ja que moltes encara tenen sorra, i ja podem començar a jugar amb elles!

Avui us proposo un joc senzill, on els conceptes matemàtics seran els protagonistes!

 1. Ens fixarem bé amb els diferents tipus de petxines que tenim: la seva forma, el seu color, la seva textura, la seva mesura…i jugarem a fer classificacions segons les diferents característiques. En el meu cas, he treballat la classificació a partir dels colors. Hem observat que les petxines tenen tres colors diferents: les blanques, les marrons i les que tenen taques. Les hem separat en tres apartats diferents.

 

 

 1. Un cop les hem classificat segons el seu color hem contat quantes petxines hi ha de cada color: de color marró hi ha 10, de color blanc hi ha 8 i de taques hi ha 6. Un cop ja sabem la seva quantitat, amb números de fusta, hem col·locat la representació numèrica al costat de cada classificació.

 

 1. Ara escollirem un dels tres grups de les petxines (segons el seu color) i jugarem amb el seu nombre. En el nostre cas hem escollit el grup de petxines marrons. Hem observat que tenim 10 petxines i hem jugat a dividir el nombre entre dos i a fer diferents grups numèrics però que sempre el resultat entre els dos sigui 10. Per exemple: 5+5=10; 2+8=10…i així podríem trobar moltes més combinacions! Ens ajudem amb els números de fusta per jugar!

 

 

Com podeu veure, amb elements naturals que podem trobar de manera ben fàcil i amb una mica de joc podem treballar activitats relacionades amb diferents conceptes didàctics. En aquest cas, d’una manera molt simple, hem treballat alguns conceptes matemàtics, com la classificació segons les seves característiques, la relació de quantitat – nombre, la suma…

 

Espero que us hagi agradat, inspirat i donat idees per aquest estiu! Ens veiem dintre de ben poc amb un altra activitat per treballar amb les petxines!

Deixa un comentari