PINTEM AMB PIGMENTS NATURALS

 

Últim dijous de gener i això significa que acabem el treball del RECICLATGE reutilitzant tres deixalles del contenidor de l’ORGÀNIC. I és que avui farem un experiment per despertar la creativitat dels nens i les nenes i observar que a partir de les “restes” també podem fer art!

 

PROPOSTA DIDÀCTICA

TÍTOL: PINTEM AMB PIGMENTS NATURALS

INTRODUCCIÓ:

Normalment als nens i a les nenes els hi agrada molt pintar amb diferents elements i materials, com són les pintures, els retoladors, les ceres de colors, els llapis de colors, els guixos…però potser mai han fet els seus colors per crear les seves obres d’art. Així que avui aprendrem que a partir de tres especies molt (o poc) conegudes per a ells i elles podrem crear els nostres colors!

 

 

OBJECTIUS DIDÀCTICS:

 • Aprendre a donar un segon ús a alguns aliments
 • Experimentar a través dels sentits els diferents pigments
 • Observar el canvi que fa l’especia en pigment
 • Fomentar la creativitat dels infants
 • Fomentar la lliure exploració dels diferents aliments i elements
 • Crear hipòtesis sobre l’experiment
 • Reconèixer i identificar els colors: groc, marró i vermell
 • Fer créixer la motivació , l’atenció i la concentració

 

MATERIALS:

 • Gots de plàstic transparents
 • Aigua
 • Culleres (per fer la barreja)
 • Especies de diferents colors. En aquest cas hem utilitzat el cafè, la cúrcuma i el pimentó vermell dolç.
 • Estris per pintar (pinzells de diferents mides, esponges…)
 • Paper d’aquarel·la

 

DESCRIPCIÓ DE L’ACTIVITAT:

Aquesta és una d’aquelles activitats fàcils de fer però on es treballen  diferents conceptes de manera global, com per exemple:

 • Explorar a través dels sentits: abans de començar a fer l’experiment els hi ensenyarem als nens i a les nenes les espècies que hem portat i els hi deixarem explorar a través dels sentits: quin color tenen? Quina textura tenen? Fan alguna olor? A què us recorda aquesta olor? Sabeu com es diuen aquestes espècies? A cada utilitzeu aquestes especies? Per què les utilitzeu?…

 

 • Estimular el llenguatge oral a través de les hipòtesis: heu pintat mai amb cafè? I amb cúrcuma? I amb pimentó vermell?…pensarem com podem fer per pintar, què necessitem i quins instruments ens són necessaris. Els nens i les nenes, a partir de l’interès que tindran per fer el nostre pigment natural, començaran a crear hipòtesis sobre el pas a pas per fer l’experiment.

 

 • Fem l’experiment!: ara hem de fer l’experiment mitjançant els diferents estris i instruments que han deduït els nostres infants i posarem de manifest la certesa o equivocació de les nostres hipòtesis. Si pel cas ens haguéssim equivocat amb les nostres hipòtesis, reflexionarem sobre el què hem de canviar per a poder acabar creant els nostres pigments.

 

 

 • Visca l’art lliure! Ara que ja tenim els nostres pigments naturals ja podem comença a pintar! Podem fer tot allò que ens dicti la nostra imaginació a través de les nostres pintures!

 

 • Escriptura i grafomotricitat: recordeu quins aliments hem utilitzat per a crear els nostres pigments naturals? Recordarem el seu nom i els escriurem amb els pigments i els pinzells!

 

PAS A PAS (per a realitzar els pigments):

Crear els pigments naturals és ben fàcil i només necessiteu seguir tres passos:

 1. Agafarem tres gots de plàstic transparent. A cada un li posarem un aliments: el cafè, la cúrcuma i el pimentó vermell.

 

 1. A cada got li afegirem aigua i ho barrejarem amb la cullera. Quan més aigua li poseu més diluïda serà la barreja i menys pigment tindrà.

 

 1. Ja podeu posar els pinzells a cada un dels gots i començar a pintar! Podeu pintar sobre diferents materials, en aquest cas hem utilitzat el paper d’aquarel·la ja que aguanta més la carrega d’aigua.

 

I a través d’aquesta activitat tant divertida ens despedim del mes de gener i, amb ell, de tot el treball didàctic que hem realitzat per introduir-nos al treball del reciclatge i la seva transformació o reutilització de les deixalles dels diferents contenidors.

Espero que us hagi agradat, que us hagi inspirat i ens veiem la setmana vinent amb més recursos educatius!

 

Gaudiu molt i fins la propera!

Deixa un comentari