CAGA TIÓ, AVELLANES I TORRÓ!

Ja queda ben poc per començar les vacances de Nadal i a casa la primera festa que celebrem és la nit de Nadal i, amb ella, la cagada del nostre Tió de Nadal! Per aquest motiu avui us porto una manualitat fàcil de fer i molt divertida! A més, mentre piquem el nostre Tió de Nadal cantarem la seva cançó mentre la llegim a partir de pictogrames d’arasaac.

 

 

PROPOSTA DIDÀCTICA

TÍTOL: CAGA TIÓ, AVELLANES I TORRÓ!

INTRODUCCIÓ:

En la majoria de cases el Tió de Nadal és una soca o un tronc del bosc on se li pinta (de manera opcional) una cara somrient i se li posa una barretina i una manta (per no passar fred). Existeixen moltes maneres de celebrar aquesta festa. A casa, dies abans de Nadal, el Tió apareix i els nens i nenes són els encarregats de donar-li de menjar per a què el Tió es vagi fent gran, fins la nit de Nadal. Aquella nit la família es reuneix i caguem el  tió, donant-li cops de bastó mentre cantem una cançó tradicional. Hi ha diferents  cançons i gairebé totes comencen per la paraula “caga tió”. Tradicionalment el Tió de Nadal no caga objectes grans, sinó llaminadures, torrons, joguines senzilles i petites i beguda pel sopar. Sabem que el Tió ja no pot cagar més perquè la última cagada sol ser una ceba, una caca de mentida o una arengada ben salada!

 

DESCRIPCIÓ DE L’ACTIVITAT:

Avui us proposo fer un petit tió de Nadal per a guardar les llaminadures que cagarà el nostre Tió de Nadal! Amb quatre materials manuals bàsics i un rotllo de paper de vàter en podreu fer un! Segur que els més petits es sorprenen de veure petits “cagations” plens de llaminadures!

 

A més, us podreu descarregar dues cançons adaptades amb pictogrames d’arasaac per a treballar la memòria visual, la lectoescriptura relacionada amb el Nadal i els ritmes i melodies de les dues cançons.

Espero que us agradi i que us sigui ben útil!

 

OBJECTIUS DIDÀCTICS:

 • Viure el Nadal i les seves festes i tradicions
 • Treballar la lectura global a través de dues cançons del “Cagatió”
 • Jugar amb els ritmes i les melodies
 • Potenciar la motricitat fina
 • Despertar la creativitat dels infants
 • Augmentar l’atenció i la concentració

 

MATERIALS:

Per a fer el nostre “Cagatió” necessiteu:

 • Llapis
 • Goma
 • Pintura de color marró
 • Pinzells
 • Cartolina marró
 • Retoladors de color negre i vermell
 • Cola blanca
 • Feltre de color vermell i marró
 • Cinta adhesiva
 • Un pal de fusta
 • Una tela bonica per fer la manta del tió

 

Per a llegir i cantar les cançons del tió de Nadal necessiteu:

 • Descarregar-vos la cançó número 1 (trobareu l’arxiu clicant  a la fotografia)

 • Descarregar-vos la cançó número 2 (trobareu l’arxiu clicant  a la fotografia)

 

PAS A PAS per a crear el nostre CAGA TIÓ:

 1. Pintem el tub de paper de paper de vàter de color marró

 

 1. Mentre s’asseca retallem dues rodones amb la cartolina de color marró. A una d’elles li pintem una cara somrient. Un cop el tub de paper de vàter estigui sec enganxarem amb cola blanca la cartolina amb la cara somrient a un extrem del paper.

 

 1. Agafem el feltre, el retallem fent la forma d’una barretina i l’enganxem al cap del nostre tió.
 2. Agafem la tela i l’enganxem al tió, com si fos la seva manta.
 3. Per l’extrem obert del paper de vàter hi posem les llaminadures i amb la cinta adhesiva enganxem la rodona restant de cartolina marró i…

 

 1. Ja tenim el nostre tió! Ara només cal agafar un bastonet de fusta (he utilitzat un pal de menjar japonès) i començar a cantar la cançó del “Caga tió”!

 

Espero que us hagi agradat i que us resulti una idea ben divertida per fer amb els més petits i petites!

 

 

 

 

Espero que us hagi agradat i que us resulti una idea ben divertida per fer amb els més petits i petites!

 

 

Deixa un comentari